Από το: il laboratorio di mm skg. blogspot.gr
Η ζάχαρη, είναι το πιο διαδεδομένο γλυκαντικό. Πρόκειται για έναν δισακχαρίτη, δηλαδή για μία χημική οργανική ένωση, που το επιστημονικό της όνομα είναι σακχαρόζη (C12H22O11).
Αποτελείται απο δύο μονοσακχαρίτες, την γλυκόζη (δεξτρόζη) και την φρουκτόζη. Σε θερμοκρασία δωματίου είναι στερεή, λευκή και κρυσταλλική, οι δε κρύσταλλοι της είναι μονόκλινα πρίσματα. Είναι αρκετά διαλυτή στο νερό (στούς 15°C στα 100γρ. νερό διαλύονται πλήρως 198γρ ζάχαρης) και λίγο διαλυτή στην αλκοόλη. Αν ζεσταθεί στους 100°C αποκτά έναν ελαφρύ χρωματισμό, στους 160°C αρχίζει να λιώνει, στους 180°C μεταμορφώνεται σε μία άμορφη σκούρη καστανή μάζα, την καραμέλλα, ενώ σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες απευθερώνει αέρια και τελικά μένει ένα υπόλειμμα ...
Η ζάχαρη, είναι το πιο διαδεδομένο γλυκαντικό. Πρόκειται για έναν δισακχαρίτη, δηλαδή για μία χημική οργανική ένωση, που το επιστημονικό της όνομα είναι σακχαρόζη (C12H22O11).
Αποτελείται απο δύο μονοσακχαρίτες, την γλυκόζη (δεξτρόζη) και την φρουκτόζη. Σε θερμοκρασία δωματίου είναι στερεή, λευκή και κρυσταλλική, οι δε κρύσταλλοι της είναι μονόκλινα πρίσματα. Είναι αρκετά διαλυτή στο νερό (στούς 15°C στα 100γρ. νερό διαλύονται πλήρως 198γρ ζάχαρης) και λίγο διαλυτή στην αλκοόλη. Αν ζεσταθεί στους 100°C αποκτά έναν ελαφρύ χρωματισμό, στους 160°C αρχίζει να λιώνει, στους 180°C μεταμορφώνεται σε μία άμορφη σκούρη καστανή μάζα, την καραμέλλα, ενώ σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες απευθερώνει αέρια και τελικά μένει ένα υπόλειμμα ...