Από το: pandespani.com
Το μικρό ασημένιο και λίγο στρουμπουλό - για τα κυβικά εκατοστά του - ψαράκι που γλυκίζει στο στόμα, η τόσο ωραία τόση δα αθερίνα, η Τίνκερμπελ των ψαρομεζέδων. Την απολαμβάνουμε τηγανητή έξω, συνήθως παραλιακά ή στα ουζάδικα της πόλης, αλλά γίνεται εξίσου εύκολα
στο σπίτι. Τη βρίσκουμε όλο το χρόνο παρότι η εποχικότητά της για σωστή κατανάλωση περιορίζεται στους 5 πρώτους μήνες και τους τρεις τελευταίους. Μικρή και χαριτωμένη, η αθερίνα σπάνια ξεπερνάει στο τραπέζι τα 7-8 εκατ. ενώ στην κανονική της ζωή (διάβασα) μπορεί να φτάσει και τα 12 ή 15 εκατ. (δεν μούχει τύχει), οπότε φέρνει προς μαρίδα, με την οποία μοιάζει και κάποιοι την μπερδεύουν. Αφρόψαρο με μαλακή ραχοκοκαλιά, γι' αυτό και τρώγεται ως έχει, στρογγυλεύει ολόκληρη μετά το κεφάλι με το μυτερό ρύγχος που την χαρακτηρίζει, γι' αυτό αποκαλείται και 'σουβλί' ή 'σουβλίτης', όνομα μάλλον ευφάνταστο κρίνοντας απ' το μέγεθός της. Αν και μισή μπουκιά κυριολεκτικά, το νόστιμο κρέας της και η μετακίνησή της σε κοπάδια, κάνουν την αθερίνα ελκυστικό μεζέ στα πιο μεγάλα ψάρια. Ο άνθρωπος έρχεται να επισφραγίσει την προτίμηση του θαλάσσιου κόσμου, απολαμβάνοντάς την πρωτίστως τηγανητή με το ούζο του, στις τραγανές ανάπαυλες της χαλαρής κουβέντας.
Διαβάστε τη συνταγή στο: pandespaniΤο μικρό ασημένιο και λίγο στρουμπουλό - για τα κυβικά εκατοστά του - ψαράκι που γλυκίζει στο στόμα, η τόσο ωραία τόση δα αθερίνα, η Τίνκερμπελ των ψαρομεζέδων. Την απολαμβάνουμε τηγανητή έξω, συνήθως παραλιακά ή στα ουζάδικα της πόλης, αλλά γίνεται εξίσου εύκολα
στο σπίτι. Τη βρίσκουμε όλο το χρόνο παρότι η εποχικότητά της για σωστή κατανάλωση περιορίζεται στους 5 πρώτους μήνες και τους τρεις τελευταίους. Μικρή και χαριτωμένη, η αθερίνα σπάνια ξεπερνάει στο τραπέζι τα 7-8 εκατ. ενώ στην κανονική της ζωή (διάβασα) μπορεί να φτάσει και τα 12 ή 15 εκατ. (δεν μούχει τύχει), οπότε φέρνει προς μαρίδα, με την οποία μοιάζει και κάποιοι την μπερδεύουν. Αφρόψαρο με μαλακή ραχοκοκαλιά, γι' αυτό και τρώγεται ως έχει, στρογγυλεύει ολόκληρη μετά το κεφάλι με το μυτερό ρύγχος που την χαρακτηρίζει, γι' αυτό αποκαλείται και 'σουβλί' ή 'σουβλίτης', όνομα μάλλον ευφάνταστο κρίνοντας απ' το μέγεθός της. Αν και μισή μπουκιά κυριολεκτικά, το νόστιμο κρέας της και η μετακίνησή της σε κοπάδια, κάνουν την αθερίνα ελκυστικό μεζέ στα πιο μεγάλα ψάρια. Ο άνθρωπος έρχεται να επισφραγίσει την προτίμηση του θαλάσσιου κόσμου, απολαμβάνοντάς την πρωτίστως τηγανητή με το ούζο του, στις τραγανές ανάπαυλες της χαλαρής κουβέντας.